Na bijna een jaar werkzaam te zijn geweest binnen FrieslandCampina, werk ik nu alweer 5 maanden aan mijn tweede project: Treant Zorggroep In deze periode ben ik – binnen deze projecten – een aantal overeenkomsten en verschillen tegengekomen, waar ik graag een paar voorbeelden van geef. Een beetje context hierbij zal de zaken iets meer verduidelijken.
Royal FrieslandCampina (RFC) is een Nederlands zuivelbedrijf werkzaam binnen de sector levensmiddelenindustrie. Het bedrijf opereert wereldwijd en heeft ongeveer 23.000 medewerkers. Alle prestaties die RFC verricht zijn belast met BTW.
Treant Zorggroep (Treant) is een zorggroep in Noordoost Nederland, bestaande uit 3 ziekenhuislocaties en 17 centra voor wonen en zorg. Binnen Treant zijn ruim 6.000 mensen aan het werk. De prestaties van Treant bestaat uit een mix van belaste en onbelaste prestaties, waarbij de onbelaste prestaties de overhand hebben.
Verschillen
-
- Een van de allergrootste verschillen tussen beide organisaties is de omgang met BTW. RFC dient op al haar verkoopfacturen de BTW af te dragen, terwijl op de meeste verkoopfacturen van Treant BTW geen rol speelt aangezien het merendeel van prestaties is vrijgesteld. Dit betekent echter niet dat de BTW binnen Treant helemaal geen rol speelt. Juist omdat dit niet behoort tot de core business van Treant dient hier extra goed op gelet te worden om BTW fouten, en zodoende naheffingen te voorkomen.
- Een ander verschil tussen beide organisaties is – naast de omvang – de mate van afhankelijkheid tussen leverancier en afnemer. Binnen de zorgsector is het extra belangrijk dat er een nauwe samenwerking is tussen de beide partijen. Er is veel data-uitwisseling, zodat producten verbeterd worden. Daarmee verbetert ook, voor de patiënten, de kwaliteit van zorg. Bij een productiebedrijf, zoals RFC, is er een heel andere relatie tussen afnemer en leverancier. In zo’n geval gaat het er vaak om wie het juiste product levert tegen de beste prijs. Mocht er een ander zijn die het goedkoper kan tegen dezelfde kwaliteit dan wordt er frequenter van leverancier gewisseld (uiteraard is dit voorbeeld een uitvergroting van de werkelijkheid). Ondanks dit verschil is het voor beide sectoren belangrijk om glasheldere afspraken op papier te zetten omtrent rechten en plichten tegenover elkaar. Zo is er altijd een document waarop teruggevallen kan worden in tijden van discussies.
- Een ziekenhuis is een verzameling van allerlei specialisten die per persoon hun eigen eisen hebben omtrent de uitvoering van hun werkzaamheden. De ene specialist werkt het liefst met producten van leverancier A terwijl de andere specialist zijn voorkeur uitspreekt voor de producten van leverancier B. Deze situatie is suboptimaal voor het bereiken van specifieke bonusstaffels die kunnen gelden bij leveranciers van deze producten.
In een productieomgeving werken verschillende productieleiders met dezelfde ingrediënten zodat de producten constant voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen (zoals geur, kleur en smaak). Deze situatie is dan ook optimaal voor het bereiken van een hoge omzet bij één leverancier en dus het realiseren van schaalvoordelen.
Natuurlijk zijn er veel meer verschillen aan te geven: vanuit mijn specifieke ervaring springen deze er uit.
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de overeenkomsten tussen beide organisaties/projecten? Lees dan ook mijn blog van vorige week!