Je zou veel bedrijfsprocessen kunnen vergelijken met een visnet. Bedoeld om kansen en risico’s, kosten en opbrengsten te “vangen” en onder controle te brengen. Er is altijd een zekere maaswijdte, waardoor relatief kleine posten er doorheen kunnen glippen. “Niet materieel” noemt de accountant dat.
Belangrijker en riskanter is het als er ergens een scheur in het net zit. Dan kunnen ook de grotere vissen verloren gaan. Daarom controleert de visser regelmatig zijn netten en als hij een scheur vindt moet er iemand gaan “boeten”. Niet als straf, maar als reparatie. Om nieuwe misvangsten te voorkomen.
Recentes richt zich vooral op de leveranciersafspraken: zijn die goed in beeld? De verplichtingen in kaart? De opbrengsten gerealiseerd? De prognose betrouwbaar?
Het grote verschil met de visserij is dat wij ook de verloren posten boven water brengen; de visser kan dat helaas niet. Gemist is gemist.
Een paar voorbeelden van “gaten” die we zomaar in processen zouden kunnen aantreffen:
- Ontbreken van functiescheiding: inkopers maken de afspraken èn bepalen zelf welke bonusfactuur de leverancier krijgt
- Contracten liggen overal en nergens in het bedrijf; geen eigenaarschap
- De opgave van een leverancier wordt niet gecontroleerd met eigen cijfers
- Geen sluitende facturatie van folderplaatjes of in-store promoties
- “Slepen” met opbrengsten om het jaarbudget maar te halen
- Tijdelijke actie-inkoopprijzen worden niet goed bewaakt en de leverancier weet dat
Recentes controleert periodiek de netten: helpt om processen sterker in te richten. Gaten te dichten. Maar we vissen ook achter het net: de hele kluwen van contracten, cijfers en facturen uitzoeken. Onze recovery brengt meestal belangrijk extra revenuen aan het licht.
De bijvangsten, die u er gratis bij krijgt: uw medewerkers èn uw leveranciers worden opgescherpt en uw reputatie vaart er wèl bij!